Kaffemøder

Kaffemøder – alle taler om dem… Men hvad går de egentlig ud på? Og hvad hvis jeg nu slet ikke kan lide kaffe, men bare gerne vil have et nyt job??

Kaffemøder, netværksmøder, uformelle møder – kært barn har mange navne. Netværkssamfundet er for alvor en realitet, og professionelle kaffemøder er bare ét af de mange udslag af dette.

Og nej – du behøver ikke at drikke kaffe 😊. Men i vanlig dansk stil er vi jo nødt til at have et eller andet i koppen, når vi mødes, og te eller vand er også helt fint.

Kaffemøder er i princippet for alle, og benyttes i forhold til at holde god kontakt til personer i dit netværk. Der behøver ikke at være et specifikt formål med at mødes; opdatering på hinandens jobsituation kan sagtens være det eneste tema, men meget ofte etableres møderne i forbindelse med, at den ene af parterne har behov for input fra den anden. Jobsøgning er typisk et af disse tilfælde.

Når du er jobsøgende, er det vigtigt, at du griber din jobsøgning bredt an og ikke udelukkende satser på, at du nok får job via opslåede stillinger. 

Selvom de fleste virksomheder jf. bl.a. Ballisagers rekrutteringsanalyse opslår de fleste ledige stillinger, er der fortsat et stort antal åbne stillinger, som besættes via netværk. Særligt i det private erhvervsliv, hvor stillinger jo ikke skal opslås jf. lovgivningen. Og det ville da være rigtig ærgerligt at gå glip af disse muligheder… Derfor bør du supplere dine ansøgninger med bl.a. kaffemøder.

Når du er jobsøgende, kan personerne i dit netværk bruges til rigtig mange ting: De kan tilbyde dig sparring vedr. mulige fremtidige opgaver og arbejdspladser, som de har været i berøring med. De kan åbne døre til relevante kontaktpersoner i deres netværk, og de kan give værdifuld information om virksomhedskultur og -ledelse i deres egen organisation. Og vigtigst af alt: De kender dig og ved, hvad du kan, og hvad du står for.

I det daglige har dine netværkskontakter travlt med egne opgaver, og derfor virker de brede opslag på sociale medier i stil med ”Hjælp – jeg har brug for et nyt job” ofte ikke særligt godt. 

Men når I mødes og har fokus på din situation, vil dine netværkskontakter typisk meget gerne hjælpe, og sammen kan I på et kaffemøde få en rigtig god brainstorm omkring dine muligheder. For at få mest muligt ud af møderne er det vigtigt, at du på forhånd har gjort dig klart, hvad din netværkskontakt vil kunne hjælpe dig med og hvilke spørgsmål, du gerne vil have svar på. Jo mere specifik, du er, jo bedre bliver den hjælp du får.

Til sidst får du her 4 gode råd til at få kaffemøderne i kalenderen:

1  Lav en liste på ca. 10 personer fra dit netværk, der arbejder i interessante virksomheder/brancher, eller som måske kender nogle kontaktpersoner, du gerne vil i kontakt med. Via LinkedIn kan du let finde ud af disse ting.

2  Ring til dem og inviter på en kop uformel sparringskaffe. Når du ringer i stedet for at skrive, er det lettere at få en aftale nu og her, og du skal ikke følge op på ubesvarede mails. Foreslå dato og mødested og vær parat til at betale for kaffen.

3  Husk, at du ALDRIG ringer for at få et job. Det kan dine kontakter nemlig typisk ikke hjælpe med. I stedet er formålet med mødet gode råd og sparring, og de fleste mennesker er faktisk ret hjælpsomme, når det drejer sig om emner, de har mulighed for at hjælpe med

4  Kom velforberedt til kaffemødet med dine gode spørgsmål, og husk på mødet altid at spørge, om din netværkskontakt evt. skulle kende til andre personer, han/hun mener, du kunne have glæde af at møde. På den måde holder du gang i dine kaffemøder og kommer forhåbentlig tættere på dit næste job.

 

Held og lykke!